Australien, Sydney, 12.- 19. april 2008.

12/4: NZ – Australien – Sydney lufthavn til Manly, 40 km.

Vi stod op kl. 5.30 idet vi skulle med en shuttlebus kl. 6.30 med afgang til lufthavnen. Vi skulle flyve kl. 9.00 i ca. 3 timer. Samtidig skulle vi nu stille uret 2 timer tilbage. Vi ankommer planmæssigt til lufthavnen – men der var ”noget galt” med Louise’ visum til Australien – så det krævede nogle opringninger fra flyselskabet og noget ventetid til os. Vi fandt aldrig rigtig ud af hvad det var der var galt – men vi nåede da lige at få lidt ”koldsved” over om vi nu kom med flyveren. Det tydede på – at der var sket en eller anden teknisk fejl i deres maskineri vedr. Louise. Men vi fik tilladelse til at flyve alle sammen. Der var dejligt lunt, da vi landede i Sydney og her stod bilen klar til os. Det var helt underligt at køre i en ”almindelig” bil – Ford Falcon V6. Nu er Kø jo efterhånden rutineret i venstre kørsel – men det kom så også på prøve i Sydney med mange biler og veje. Derudover var vinduesviskeren nu flyttet over på blinklyset plads….. – så vi så på viskerne et par gange når Kø skulle blinke J. Vores lejlighed ligger i Manly – som er en del af Sydney (forstad). Og haløjsa – fra 10 m2 til 100 m2 over night…. Det er luksus, med kæmpe køkken/stue, 2 badeværelser, altan med udsigt til stranden og store glaspartier. Og det at få pakket ud og få vasket noget tøj og i det hele taget blive ”soigneret” lidt – det bliver dejligt her en uges tid.

13/4: Sydney – Sydney – 0 km.

Vi stod op til solskin og spiste vores morgenmad på den store altan. Derefter gik vi ned til vores Strand (Manly Beach) og fik badet et par timer. Der er kæmpe bølger – det var rigtig sjovt – men selvfølgelig også halvfarligt – så det var med et barn i hånden hele tiden. På stranden var der kun afmærket et lille område til os der vil bade – hvorimod der er surfere og livreddere over det hele. Vi så også på at livredderne lavede nogle øvelser – bla. ud med båd og op imod de kæmpe bølger. Efter et par timer begyndte det at blæse op – så vi gik hjem og fik frokost. Pigerne så gummitarzan og så begyndte det at regne, torden og lyne…. – og det var altså noget andet end i DK. Lynene lyste hele vores lejlighed op – men det var smadder flot. Fra vores stue/køkken og alten er der direkte udsigt ud over havet….. – der kan man sagtens få noget tid til at gå med at kigge ud. Og uanset vejret så er der altid en masse gode surfere ude på havet. Vi blev i lejligheden og så lidt billeder og spillet noget yatzy og fik noget lasagne hjemme i lejligheden. En dejlig afslappende dag.

14/4: Sydney – Blue Mountain, 293 km.

Vi tog tidligt af sted fra lejligheden og satte kurs mod Blue Mountain og de tre søstre. Inden vi nåede helt frem til BM – var vi omkring et par udsigtspunkter med udsigt til bjergene. Der er et underligt blåt skær – som skyldes dampen fra olien i eukaluptustræerne/bladene. Ved de tre søstre – så vi også en ægte aboriginer der spillede på Didgeridoo – den lange træblæser. Han lignede en ægte bushmand. Ved bjergene er der mulighed for at komme med en kabinelift, en svævebane og et tog – og vi prøvede det hele. Toget er verdens stejleste jernbane – der er et fald på 52 grader over en kort strækning og det krævede lige lidt overtalelsesevne at få Tø med. Men det var rigtig sjov og meget flot alle turene. Jernbanen blev oprindelig brugt til at få arbejderne ned til kulminen i 1880’erne. Via en del trapper var vi også inde i ene af søsterbjergene. Historien fortæller, at de tre søstre var forelskede i 3 mænd fra en anden stamme – hvilket var gensidigt. Men det var ikke i orden dengang at blande stammerne – så en heksedoktor forvandlede de tre søstre til sten/klipper og da den heksedoktor senere døde i kamp med de 3 mænd, var der ingen der kunne ændre de tre søstre tilbage igen. Ja, det var jo sørgeligt. På vej hjem fra BM kørte vi til en National Park med ”vilde kænguruer” – og ja, vi fik set rigtig mange og vi var også rigtig tæt på nogle af dem. De er åbenbart vant til os mennesker mere eller mindre. Da vi var ved at køre derfra opdagede vi pludselig en hund…. – eller det viste sig nu at det var en Dingo – vupti vi kom hurtig ind i bilen. En dingo er et rovdyr – men umiddelbart angriber det ikke mennesker. Men det er vist ganske vist – at der er historier omkring, at en dingo en gang har taget et spædbarn og løbet væk med det – ligesom et par dingoer også har dræbt en 9-årig dreng i 2001. Så det var fint at kunne sidde indenfor i bilen og tage billeder af den. På vej hjem kom vi også forbi det Olympiske Stadion fra 2000.

Det blev en lang, men rigtig god dag.

15/4: Sydney-Sydney, 0 km.

Det var så stor lektiedag og stor vaskedag – og samtidig en overskyet dag så det passede godt. Desværre har de lovet overskyet i resten af ugen her i Sydney – så der bliver nok ikke mere baden – men det gør ikke så meget – der er heldigvis andet at lave og se. Efter frokost gik vi ned i byen og vi fik købt lidt souvenirs og Rikke fik købt den obligatoriske trøje med ”I love Sydney”. Om eftermiddagen så vi lidt film og spillede kort. Om aftenen gik vi på restaurant – det var dejlig mad og gik igen en tur i byen. Kø fik så revanche over Tø i kort…:-)

Vi bor ikke i selve down town Sydney – men det gør absolut ikke noget. Vi bor 20 minutter med bil i en lille forstad der hedder Manly – og her er rigtig hyggeligt og vi føler os godt trygge her. Det er en fantastisk hyggelig forstad som har det hele. Om aftenen fik vi planlagt lidt om hva’ vi skal se på turen fra Cains til Brisbane. Vi flyver til Cains (det nordlig Australien) på lørdag og har så 14 dage i autocamperen ned af solkysten – inden vi så flyver til vores ”sidste” sted på rejsen – Bali.

16/4: Sydney – Sydney, 50 km og nogle kilometer på gåben.

HURRA til Kim der bliver 50 år i dag…. Vi fik ringet til DK og sunget fødselsdagssang.

Vi havde en stille og rolig morgen og kørte mod down town Sydney. Her fik vi parkeret bilen, uha det var dyrt.. – og gik mod Harbour Bridge. Der var vi oppe i Pylon (som er et udsigtspunkt til broen, og er indgangsbygningen til broen) – hvor vi havde en fantastisk udsigt ud over Sydney. Vi så en film om dengang da broen blev bygget tilbage i 1924-1932. Det er imponerende, at disse mennesker uden de store maskiner kunne bygge sådan en bro og ligeledes er det imponerende, at de dengang var så fremsynet at de lavede en så bred bro – at der er 8 kørebaner og plads til tog. I tårnet var vi også rimelig tæt på de folk der har lyst til at gå over broen – vel og mærket på buerne af broen…. Uha da. Godt nok er de spændt fast men alligevel. Vi tænkte på Christina og Lars der havde taget den tur for et par år siden – godt gået. Derefter gik vi mod Opera Huset, vi så det udvendigt og delvis indvendigt. Det er altså et imponerende bygningsværk – de fik bygget der,   også selvom man ikke har danske briller på. Operahuset var beregnet til at skulle koste 7 mio. AUD – men det kom til at koste 102 mio. AUD – det kan man da kalde en regnefejl. Netop pga. utilfredshed med økonomiske kompromiser undervejs forlod Utzon faktisk projektet undervejs og han har aldrig besøgt bygningen. Bygningen blev indviet i 1973. Heldigvis er man for nylig blevet enig med Utzon om at færdiggøre/restaurere Operahuset efter hans anvisninger – men nu er det så hans søn som skal forestå den del.

Vi tog med en cruiser på en havnerundtur – det er en fantastisk by. Den ligger ved så meget vand og der er så meget at kigge på med små ø’er hist og pist – og samtidig fik vi så set det hele fra vandsiden. Derefter gik vi mod centrum og fik set, Botanisk Have, The Rocks, Chinatown, Queen Viktoria Building og sidst men ikke mindst Darling Harbour. Det må simpelthen være verdens mest romantiske og hyggelig havn. Derfra tog vi Monorail delvis tilbage mod Operahuset. Monorail er et bytog der kører ca. 10-20 meter over jorden i centrum. Vi spiste vores lidt sene aftensmad med udsigt til Operahuset og Harbour Bridge og så glædede pigerne sig også til at komme hjem i seng.

Det blev en lang og dyr dag – men samtidig en meget meget dejlig dag – og det er virkelig et sted som vi gerne vil tilbage til.

17/4: Sydney – Sydney, 0 km.

Startede lige morgenen med at gå på den nærliggende netcafe for at få aflæst mails. Derefter spiste vi en god frokost hjemme i lejligheden og gik en tur ned i byen. Vi havde lovet pigerne en tur i nogle tivoli tekopper – men heldigvis……. Øh, desværre var maskineriet i stykker. Vi fik ringet hjem til farmor senere på dagen og spiste så derefter nye kartofler og frisk laks i lejligheden. Så det var en stille og rolig afslappende dag – som ungerne også nød. Det er selvfølgeligt lidt ærgerligt, at der ikke er badevejr – men der er fortsat 20-22 grader så vi nyder også bare at gå ture i byen og ved stranden og mærke stemningen.

Om aftenen lavede vi gamle en aftale med børnene.  De fik lov til at spille kort som godnat historie og så fik vi lov til at gå en tur og nyde en Cafe Latte på cafeen rundt om hjørnet. Det var en rigtig god aftale….. – synes både voksne og børn.

18/4: Sydney – Sydney, 40 km.

Puha – nu skulle vi igen til at pakke ned…L for at flyve videre til det nordlige Australien dagen efter – helt nøjagtig Cairns. Det regnede hele formiddagen – så det var næsten som at være i DK. Over middag satte vi kursen mod den verdensberømte strand Bondi Beach. Det var ikke for at bade – men for ungerne var det også nok bare at løbe med bare tæer i sandet og så endte det selvfølgelig også med, at bukserne blev halvvåde og vi så da også nogen der var ude for at bade. Meget smukt sted, kæmpe sandstrand, tilpas med bølger og smukke omgivelser. Man kan levende forstille sig alle folk ligge tæt på en rigtig sommerdag. Derefter trak Darling Harbour altså i os igen – for lige at se den en sidste gang (inden næste gang om 10 år). Nu fik vi også set den i dagslys og vi blev der også til det blev mørkt. Det kan ikke beskrives hvor flot der er når der er lys i omgivelserne omkring havnen. Tø og Lø fik også købt den berømte sweatshirt med ”Australien” – Lø’s skulle selvfølgelig være lyserød. Vi sluttede dagen af med at køre hjem til Manly og fik os en belgisk vaffel med is på den lokale cafe.

Vi har haft en rigtig dejlig tid her i Sydney – mere afslappende end de første 5-6 uger – men det har vi så også nydt. Det eneste negative vi kan fortælle om Sydney er, at bilen kommer med ”advarselslyde” fra instrumentbordet når man kører over 100 (det er afslørende) og at de har et mærkeligt told betalingssystem ved nogle af motorvejene – som ikke er til at finde ud af for turister.

Nu skal vi videre til det varmere og nordligere Australien. Vi skal flyve ca. 3 timer og overnatte på hotel den første nat i Cairns – inden vi så på søndag får vores camper. I den kører vi lidt sydpå igen de næste 14 dage – ned mod solskinskysten. Det er ok for os alle, at vi nu igen skal bo på 10 m2 og ikke komme i bad hver dag – og samtidig glæder vi os også til at se noget andet af Australien end storbyen.  

PS. Kø har fået revanche over Tø i kortspil…